Loomelinnak, Telliskivi 60a, A3 hoone
info@nordlandtravel.ee
mob. +372 5071879
Asukoht: Paide
Hind: al. 27€

ajakeskus

Ajaloohõnguline väljasõit viib meid Paidesse, interaktiivsesse ajakeskusesse Wittenstein ja põnevasse Wile farmi, et tutvuda läbi mängu Eestimaa ajalooga ja peale teadmiste saamist loomade seltsis rahuneda.
Ajamasina(lift) abiga läbi torni üheksa korruse ja kaheksa ajastu reisides saab ajarändur tutvuda eluga muinasajal, istuda ühes lauas
Järvamaa foogtiga, läbida nõiatesti ning teha lõbusõitu tsaariaegse postitõllaga. Eesti Wabariigi korrusel jalutada mööda linnapromenaadi ning okupatsioonikorruselt viib stagna-aegne rong ajaränduri taasiseseisvunud Eestisse. Kõike seda ja paljut muudki vürtsitavad heli- ja valgusefektid, videoprogrammid ning illusioonid.
Rännates läbi oluliseimate ajastute saame teada, kes me eestlased oleme ja kust me oleme tulnud.

REISIAEG:

vabad ajad:
31.05.2021 ootelehel
08.06.2021 broneeritud
09.06.2021 vaba
või kokkuleppeliselt grupile sobival ajal

HIND

42€ kui grupis 25 reisijat ja 2 tasuta

HINNAS

mugavustega buss, reisijuht, Wittensteini ajakeskus koos programmiga, Wile Farm, Vanatehnika varjupaik

LISATASU EEST

  • 5€ lõunasöök mõisas, kus ka Nõukaja koolist muuseum või Wittenstein ajakeskuses 
  • omal käel piknik.

KAVA. 

Väljasõit kokkulepitud kohast. Teel teema peatuse Järva-Jaanis Vanatehnika varjupaigas, kus ootavad meid järgmised sõidukid: ühistransport ja bussid, sõiduautod, saunasektor, iseehitatud või muudetud sõidukid, TA toodetud sõidukid, veoautod, tuletõrjetehnika, põllutehnika, teede parandustööde masinad, sõjaväetehnika jne .

 

Sõidame Eestimaa südamesse 💙, Paidesse. Linna keskuses vallimäel asub vahitorni hoones äärmiselt põnev ja mänguline interaktiivne  ajakeskus WITTENSTEIN, kus läbime Paide vallitorni kaheksa korrust, kus igal korrusel on üks periood Eestimaa ajaloost. Igat korrust ilmestavad humoorikad filmid kuulsate Eesti näitlejate osavõtul (Märt Avandi, Ott Sepp, Elina Purde, Peeter Volkonski, Mart Sander) ja olenevalt tellitud rännakust, külastavad rännakut ka näitlejad ja saab proovida ajastute maitseelamusi.
wittenstein
Ajaloo rännak viib meid läbi oluliseimate ajastute ja haarab õpilasi ise lugudes ja legendides kaasa lööma – peame maha tähtsaimad lahingud ja rüütliturniirid pehmete mõõkadega.
Ajakeskuses saab valida järgmised tegevused (ette tellimisel):
1. Elamuslik koolipäev läbi Eestimaa ajaloo” – Ajarännaku käigus saavad osalejad meeleoluka ülevaate sellest, kuidas on kujunenud emakeelne kool. Ajamasina abil rändame erinevate ajastute koolitundidesse.Mänguliste – praktiliste tegevuste näitel:
  • saame teada, kuidas muinasajal vanemad elutarkusi edasi andsid;
  • uurime, kuidas orduajal ladina keelt veeriti ning võitluskunsti omandati;
  • õpime Forseliuse juhendamisel emakeeles tahvli ja krihvli abil lugema, kirjutama ja rehkendama;
  • näeme, kuidas ajastutruu köster „motiveerib“ tsaariaegses talurahvakoolis õppima;
  • saame teada, millistes koolioludes õppisid eestlased sada aastat tagasi ning kirjutame sule ja tindiga;
  • osaleme nõukogudeaegse pioneeri koolipäevas;
  • laulame laulva revolutsiooni aegseid laule ja mängime 90ndatel koolidesse jõudnud arvutimänge.
Hinna sees on seitsme erineva ajastu koolitoit.
2.  “Jõulupidu läbi Eestimaa ajaloo” – Kuidas meie esivanemad eri ajastutel elasid, kuidas jõulupidusid pidasid ja milliseid jõuluroogi sõid?
Ajamasinaga läbi Eestimaa ajaloo rännates saamegi erinevate aegade jõulupidudel osaleda ja tutvuda eri ajastute piduroogadega!
Kohtume eri ajastute tegelastega, ka jõuluvanaga, maitseme, mida meie esivanemad söönud on, tantsime, laulame, meisterdame ise piparkooke. Ajarännaku lõpuks jõuame 90ndate retrodiskole!
3.“Mänguline rännak läbi Eestimaa ajaloo” – Õpime Eestimaa ajalugu läbi laulu, tantsu ja mängu!
Uurime, kuidas lapsed…:
  • Muinasajal elutarkusi omandasid
  • Keskajal osavaks said
  • Kuningate ajal koolitarkust omandasid
  • Tsaariajal talutöid tegid
  • Eesti Vabariigi ajal ameteid valisid
  • Kitsastes oludes ikka mängisid
Osalejad jagatakse ründajaiks ja kaitsjateks sellise arvestusega, et mõlemal poolel on võiduvõimalus. Edasine sõltub juba „sõdivate poolte“ aktiivsuses leidlikkusest ja võimelisusest omandatut ellu viia. Ründajate käsutuses on pehmikrelvad (mõõgad), heitemasinad, taraan ehk ramm ja „kivid“. Linnuselahing on hea meeskonnatöö proovikivi. Tähtsam kui füüsiline jõud on siin koostöö, osavus ja võimelisus kiirelt kasutada kujunenud olukorda oma kasuks. Sõltuvalt osalejate arvust on linnuselahingul ka ajaline piir, et välistada vastaspoolte liigset passiivsust. Linnuselahing on rohket adrenaliinitulva tagav sportlik meelelahutus, mis aitab kogeda muistset lahingumadinat läbi vahetu elamuse. Võidu meeskond on see, kes suudab tungida linnusesse ja haarab aardekirstu enda kätte!
Lõunasöök on võimalik valida valikuliselt kas Ajakeskuses või mõisas:
  • Ajakeskuses lõunatame ja lõunasöögiks pakutakse: ahjukartul, ahjukanakints, värske salat, plaadikook, morss
  • Kirna mõisas, kus asub ka tervendav park
Vastavalt valikutele enne lõunasöögi osas teeme ka jalutuskäigu Paide vallimäel ja näeme muusikaaeda, mis on  pühendatud Arvo Pärdile – Muusikaaed avati Paides 2016. aasta septembris ning see tähistab kohta, kus asus helilooja Arvo Pärdi sünnikodu. Aia avamisest võttis osa ka Arvo Pärt ise. Vormilt lihtne minipark hõlmab endas kaht Riho Kulla paeskulptuuri “Paesümfoonia” ja klaverikujuline “Loomingu läte”. Nii aed ise kui ka paetaiesed on inspireeritud Pärdi loomingust. Aias on ka pingid ning kõnnitee, kaunistuseks dekoratiivtaimed. Aed on mõeldud ka kontserdite pidamiseks. Tulevikus saab muusikaaias kuulata muusikat ka läbi helisüsteemi sarnaselt nn Tšaikovski pingiga Haapsalus.
Tagasisõidul külastame veel lisaks:

SONY DSC

  • Wile Farmi (Pärtsaare talu, Poaka küla, Türi vald) – kus  kohtume Lõuna-Ameerikast pärit villaloomade alpakadega. Räägime alpakadest lähemalt, saame teada kuidas nad elavad, mida söövad ja näeme ka farmi nimilooma Wilet ennast. Katsume alpakade imepehmet villa, saame teada, mida sellest valmistatakse ning katsetame villa kraasimist ja ketramist.
Kell 17:00-18:00 ajal jõuame tagasi kooli parklasse

LISATASU EEST:

Töötoad
  • Elava ajaloo lahing pehmete mõõkadega: 1 €/in
  • Apteegi õpituba: 3 €/in
  • Keskaegsete mängude töötuba: 2 €/in
  • Eesti käsitöö töötuba: 4 €/in
  • Etnograafia töötuba: 3 €/in
  • Eesti rahvustoitude töötuba: hind kokkuleppel